Care este diferența dintre o bicicletă cross, trekking și urbană? Ce bicicletă trebuie să cumpăr? Există o bicicletă universală? Ce cadru ar trebui să aleg? Trebuie să cumpăr una nouă sau de mâna a doua, cu sau fără sistem de amortizare? În continuare – un mini ghid pentru biciclete.

Dacă cineva are o dilemă ce bicicleta să aleagă, merită să vă îmbogățiți cunoștințele despre tipurile de biciclete înainte de a achiziționare.

Bicicletă cross

Acest tip de bicicletă este numit uneori și bicicletă fitness. Este de fapt o bicicletă de trekking, dar nu posedă accesorii precum portbagaj, apărătoare noroi și iluminare. Utilizarea sa este foarte apropiată de cea a unei bicicletă de trekking, dar este mai ușoară datorită cantității mai mici de accesorii suplimentare.

Se spune că aceasta este o bicicletă sport versatilă, potrivită pentru circulație pe orice teren. Biciclete de acest tip sunt cumpărate cu plăcere datorită posibilității de a fi folosită în călătorii pe diferite tipuri de terenuri. Acesta este un fel de compromis între bicicleta de munte și bicicleta urbană. Excelentă pentru circulația pe asfalt, drumurile rurale și forestiere. Pe terenuri mai dificile, aceste biciclete pierd tracțiunea și stabilitatea, deoarece sunt echipate cu roți mai mari (28 inci) și anvelope înguste (aproximativ 38-44 mm) decât bicicletele montane. Exemple de biciclete sunt Kands Slim-R pentru femei și Kands STV-900. pentru bărbați. Pentru acest tip de biciclete sunt utilizate furci frontale amortizate care asigură confortul atunci când călătoriți pe teren ușor denivelat. Transmisia este de același tip ca pe bicicletele de trekking. Este o alegere perfectă pentru călătorii pe trasee cu denivelări.

Bicicletă de trekking

Bicicleta de trekking este echipată cu roți mari, anvelope mai înguste cu o rulare mai lină decât bicicletele montane, portbagaj, protectoare noroi, cric și sistem iluminare. Geometria cadrului face ca poziția biciclistului să fie mai verticală decât pe bicicletele montane și de oraș. Aceste biciclete au destul de multe angrenaje (aproximativ 21-27), deci sunt bune în teren. Sunt mult mai ușoare și mai rapide decât bicicletele de oraș.

Se consideră că aceste biciclete sunt foarte versatile, deoarece sunt potrivite atât pentru circulație de zi cu zi în oraș, cât și pentru drumuri forestiere. Anvelopele mai înguste decât a celor montane facilitează călătoria pe asfalt, dar îngreunează circulația în teren. Acestea pot fi, de asemenea,înlocuite cu altele mai largi. Aceste biciclete au un ghidon ergonomic. Amortizoarele au de obicei o cursă de 50 până la 65 mm, ceea ce este suficient pentru a conduce pe asfalt și pietriș.

Acest tip de bicicletă vă permite să parcurgeți distanțe lungi într-un mod foarte confortabil. Deoarece este cea mai universală dintre biciclete, are cei mai mulți adepți și este cea mai populară.

Ce bicicletă ar trebuie să cumpăr? Vă recomandăm pentru femei Kands Galileo,pentru bărbați Kands Galileo.

Bicicletă urbană

Cu ceva timp în urmă, a luat naștere o adevărată modă pentru bicicletele urbane, în special în rândul femeilor. Acest tip de bicicletă este, de asemenea, excelentă în oraș, de ex., în timpul mersului la serviciu și în excursii scurte. Aceste biciclete sunt echipate pentru traficul urban, și anume, apărătoare de noroi, portbagaj, coș, sistem de iluminare. Biciclistul are o poziție confortabilă, verticală care oferă o vizibilitate bună, atât de importantă în traficul urban. Cu toate acestea, nu este potrivită pentru călătorii mai lungi în afara orașului. Bicicletele urbane sunt mai grele, deci nu sunt foarte rapide. În plus, au mai puține angrenaje (de la 1 la 7), suficiente pentru a conduce cu usurință in oraș, dar nu și în teren. Dacă cineva se decide să cumpere o astfel de bicicletă, din cauza comodității cu care urcați sau coborâți de pe bicicletă, de ex. atunci când trebuie să vă opriți la semafor.

Ce bicicletă ar trebuie să cumpăr? Vă recomandăm Kands S-Comfort.

Ce tip de bicicletă trebuie să cumpărați și dacă există o bicicletă universală

În realitate, nu există așa ceva ca o bicicletă universală, deși în prezent se crede că acest rol este jucat de bicicleta de trekking. Aceasta este într-adevăr cea mai versatilă, dar nu universală, deoarece nu este potrivită pentru toate tipurile de drumuri. Până de curând, se credea că o astfel de bicicletă universală este bicicleta montană, dar, în ciuda faptului că poate circula practic pe orice teren, atunci când se conduce pe asfalt și suprafețe dure, anvelopele opun rezistență mai mare și, prin urmare, se deplasează mai lent.

Prin urmare, ce bicicletă ar trebui să alegeți? Care dintre ele funcționează cel mai bine? Un răspuns fără echivoc nu poate fi dat în această privință. Bicicleta trebuie adaptată în primul rând la nevoile biciclistului. Trebuie să fie selectată pentru utilizări concrete. Dacă vă plimbați mai ales în oraș, este mai bine să alegeți o bicicletă urbană, iar dacă veți circula pe terenuricare nu crează probleme, atunci o bicicletă de trekking. La rândul său, dacă alegeți circulația pe terenuri denivelate sau montane, este mai bine să alegețio bicicletă montană. Bicicleta cross este un compromis pe drumurile asfaltate și denivelate.

Înainte de achiziționare, trebui să vă gândiți foarte bine la ce va fi folosit și cât de intensă va fi exploatarea acesteia. Alegerea tipului potrivit de bicicletă vă va ajuta să evitați nemulțumirile și cheltuielile ulterioare. Practic, orice tip de bicicletă poate fi convertită, dar cel mai bine este să achiziționați de la început bicicleta corespunzătoare. De asemenea, merită să țineți minte că bicicleta urbană este cea mai grea, așa că merită să o cumpărați în cazul în careveți circula numai în oraș.